Kartusiaani

Kartusiaani on vanha ranskalainen alkuperäisrotu, josta on ensimmäisen kerran kirjoitettu jo 1500 -luvulla. Kartusiaani on onnistunut säilymään hengissä lujuutensa, älykkyytensä
ja sosiaalisuutensa avulla usean vuosisadan ajan vaikka aluksi oltiin kiinnostuneita vain turkiskauppiaiden arvostamasta turkista.

Kartusiaani on roteva kissa, jolla on leveä rintakehä ja vanttera ruumis. Kartusiaanin nenä on suora, otsa litteä korvien välistä ja posket kehittyneet erityisesti aikuisella
uroksella. Kehittyneet posket antavat päälle trapetsin muodon, leveä alhaalta ja kapea ylhäältä. Korkealla päälaella olevat korvat antavat kartusiaanille valppaan ilmeen.
Silmät ovat tasaisen keltaiset vaihdellen vaalemman keltaisesta intensiivisen kuparin väriin.  Silmät ovat isot ja avoimet. Silmien ulkonurkka on hieman koholla.
Turkki on tiheä ja runsaasta aluskarvasta johtuen hieman villamainen. Väri vaihtelee vaalean harmaasta tummemman harmaaseen. On tärkeää, että turkissa on
erityisesti auringonvalossa havaittavissa sinisen vivahde. Uros on selvästi massiivisempi, rotevampi ja pulleaposkisempi kuin naaras.

Kartusiaani on rauhallinen, hiljainen ja hellyydenkipeä kissa. Se sopeutuu helposti kerrostaloasumiseen säilyttäen kuitenkin samalla fyysisen suorituskykynsä, joka
muinoin toi sille maineen erinomaisena hiiren pyydystäjänä .

LUONNE

Kartusiaani on vähäpuheisempi kuin muut kissarodut. Monet kartusiaanit saattavat olla kokonaan mykkiä. Ne kehräävät, mutteivat nau’u. Toisilla on hiljainen, korkeahko naukaisu, jota ne käyttävät harvakseltaan. Hiljaisuus saattaa olla etu, mutta kannattaa muistaa, että hiljainen kissa ei osaa kertoa, jos se on kadoksissa tai vaikeuksissa.

Kartusiaani tarkkailee rauhallisesti maailman menoa. Riitatilanteissa se vetäytyy mieluummin taka-alalle kuin muuttuu pelokkaaksi tai aggressiiviseksi.
Se sietää hyvin vieraita ihmisiä, lapsia ja muita eläimiä.  Kartusiaani on sopeutuvainen kissa, jonka kanssa on helppo vaikkapa matkustaa.

Kartusiaani on luontainen metsästäjä, joka mieluummin ajaa takaa ja ”tappaa”
lelun kuin painii tai juoksee ympäriinsä. Jopa leikeissään kartusiaani on tehokas: se odottaa kärsivällisesti oikeata hetkeä, hyökkää nopeasti ja tehokkaasti. Kartusiaani leikkii lyhyitä hetkiä, nukkuu ja rentoutuu loppupäivän. Kartusiaani rakastaa rutiineja ja nauttii samoista rituaaleista ja leikeistä päivästä toiseen.

Ne, jotka eivät tunne kartusiaania, eivät koskaan arvaa, miten uskollinen ystävä tämä kissa on. Se on mielellään omistajansa vieressä rapsutettavana. Kartusiaani seuraa omistajaansa kaikkialle, lohduttaa surussa ja nukkuu vieressä. Tämä uskollinen ja kannustava läsnäolo ei ole koskaan tunkeilevaa, sillä kartusiaani ei vaadi huomiota vaan se tyytyy hiljaiseen läsnäoloon huomatessaan omistajansa olevan syystä tai toisesta kiireinen. Kartusiaanilla on tarkka käsitys siitä, mikä on ”hyvää käytöstä” ja se suhtautuu hyvin herkästi kiitokseen ja torumiseen.

HOITO

Lyhyt, tiheä ja paksu turkki ei vaadi paljon hoitoa. Karvanlähdön aikana turkki kannattaa harjata päivittäin irtokarvan poistamiseksi. Jos kartusiaanin pesee, turkki pitää kastella kunnolla, jotta se kastuisi nahkaa myöten.

Kartusiaani on kaikkiruokainen kissa, joka kuitenkin saattaa olla herkkä ruokavalionsa muutoksille. Kartusiaanilla on taipumusta lihomiseen, joten ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota ja siirtyä kevytruokaan ylipainon välttämiseksi.